RECEPT


🍴 Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
3 tojás sárgája
8 dkg porcukor
2 dl langyos tej
3 dkg friss élesztő
1/2 citrom reszelt héja
10 dkg olvasztott vaj
1 g só

Olaj vagy zsír a sütéshez
Gyümölcslekvár a tálaláshoz


👐 Előkészítés:
A hozzávalók kimérése
Liszt, porcukor átszitálása
Tojás mosása, feltörése, szétválasztása
Vaj olvasztása
Citrom mosása, reszelés
Élesztő felfuttatása a tejben 1 tk. porcukorral
Olaj vagy zsír melegítése 160 °C-ra


🧁 Elkészítés:
A lisztet, sót, porcukrot keverd el, add hozzá a tojást, az élesztős tejet, citromhéjat, majd állítsd össze a tésztát.
Legvégül gyúrd hozzá az olvasztott vajat.
Jól dagaszd ki, hogy szép sima tésztát kapj.
Meleg helyen letakarva, keleszd fél órát.


Formázás:
Kelesztés után gyúrd át a tésztát, formázd cipóvá, majd egy konyharuhával letakarva pihentesd még 20 percet.

Pihentetés után nyújtsd ki a tésztát, kb. 2 cm vastagra, majd egy 6 cm átmérőjű pogácsakiszúróval szúrd ki a fánkokat.
Mielőtt az olajba helyezed, a közepénél nyújtsd vékonyra, így egy gödröcskét kapsz.
Ebbe a kis mélyedésbe adagolhatod majd tálaláskor a gyümölcslekvárt.


Sütés:
Melegítsd egy serpenyőben a zsiradékot. Majd helyezd bele a fánkokat és süsd fedő alatt világosra, majd fordítsd őket át, és már fedő nélkül, süsd készre őket.

Papírtörlőre kiszedve itasd le róluk a felesleges zsiradékot, majd porcukorral szórd meg.
Gyümölcslekvárral tálald.

Kívánom, hogy sikerüljön! Fogyaszd egészséggel!
Cukormázas ölelés neked!
- Meli❤ -