RECEPT


🍴 Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
25 ml tej
10 dkg vaj, vagy margarin
15 dkg porcukor
4 dkg joghurt
8 dkg langyos méz
20 g szódabikarbóna
1 g só


👐 Előkészítés:
A hozzávalók kimérése
Liszt, sütőpor, porcukor átszitálása
Tojás mosása, feltörése
Zsiradék felkockázása
Méz olvasztása
Dió darálása
Tepsik előkészítése
Sütő előmelegítése 160°C-ra


🧁 Elkészítés:
A liszthez ad hozzá a sót és a szódabikarbónát, majd morzsold el a vajjal, vagy margarinnal.
Keverd hozzá a porcukrot, végül öntsd bele a mézet, a tejet és a joghurtot.
Gyúrj belőle jól nyújtható tésztát.
Pihentesd 1 órát hűtőben, mielőtt dolgozni kezdesz vele.

Pihentetés után a tésztát oszd négy egyenlő részre.

Formázás, sütés:
Lisztezett nyújtólapon nyújtsd ki a tésztát kb. 18x 24 cm-es méretűre.
Helyezd egy hasonló méretű tepsi hátoldalára a lapot, igazítsd el, majd 160 °C-os sütőben, kb. 5-8 perc alatt süsd világosra.
Négy lapot süss, hasonló módon.


Krémalap készítése:

Diós krém hozzávalói:
6 dl tej
12 dkg finomliszt
3 tojás sárgája
8 g vaníliás cukor
15 dkg darált dió
15 ml rum, vagy rumaroma
2,5 dkg vaj

Vajas rész hozzávalói:
17,5 dkg puha vaj
10 dkg porcukor

A lisztet keverd el a cukrokkal, majd add hozzá a hideg tej felét, és keverd csomómentesre.
Ez után add hozzá a maradék tejet, keverd hozzá a tojások sárgáját, majd közepes lángon, folytonosan kevergetve főzd sűrűre a krémalapot.
Ha elkészült, add hozzá az 2,5 dkg vajat, valamint a diót, a rumot, vagy rumaromát és keverd el benne simára.
Folpackkal letakarva hűtsd ki a kész krémalapot, majd habosítsd ki a maradék vajat a 10 dkg porcukorral, és legvégül keverd hozzá a kihűlt krémalapot több adagban.


Összeállítás:
A leszélezett lapokat töltsd meg a krémmel, majd tedd be az összeállított sütit a hűtőbe, közben készíts rá csoki bevonatot.
Az elkészült csoki mázzal vond be a kihűtött sütemény tetejét, majd tedd vissza a hűtőbe egy éjszakára.

Tálalás előtt szeleteld fel és kínáld a vendégeknek.


Csoki bevonat készítése:

Hozzávalók:
1 dkg kakaópor
5 dkg vaj, vagy margarin
4 dkg kristálycukor
2 dkg étcsokoládé
0,5 dl tej

A hozzávalókat tedd egy üveg edénybe, majd mikrohullámú sütőben melegítsd addig, míg el nem kezd forrni. De semmiképp se forrald!
Ekkor vedd ki a csokoládémázat, és folytonos kevergetés mellett hűtsd ki, annyira, hogy még éppen folyékony maradjon.

Kívánom, hogy sikerüljön! Fogyaszd egészséggel!
Cukormázas ölelés neked!
- Meli❤ -