RECEPT


🍴 Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
10 dkg virágméz
10 dkg hideg vaj, vagy margarin
2 db tojás
20 g szódabikarbóna
1 dl joghurt
1 g só

10 dkg sárgabaracklekvár a lapok közé


👐 Előkészítés:
A hozzávalók kimérése
Liszt, porcukor átszitálása
Tojás mosása, feltörése
Zsiradék felkockázása
Méz olvasztása
Tepsik előkészítése
Sütő előmelegítése 180°C-ra


🧁 Elkészítés:
A tojásokat keverd simára. A liszthez ad hozzá a sót és a szódabikarbónát.
A lisztet morzsold el a vajjal, vagy margarinnal.
Keverd hozzá a porcukrot, végül öntsd bele a mézet, a tojást és a joghurtot.
Gyúrj belőle jól nyújtható tésztát.
Pihentesd 1 órát hűtőben, mielőtt dolgozni kezdesz vele.

Pihentetés után a tésztát oszd négy egyenlő részre.

Formázás, sütés:
Lisztezett nyújtólapon nyújtsd ki a tésztát kb. 18x 24 cm-es méretűre.
Helyezd egy hasonló méretű tepsi hátoldalára a lapot, igazítsd el, majd 180 °C-os sütőben, kb. 5-8 perc alatt süsd világosra.
Négy lapot süss, hasonló módon.


Krémalap készítése:

Grízes krém hozzávalói:
8 dkg búzadara
10 dkg kristálycukor
16 g vaníliás cukor
2,5 dkg vaj
4 dl tej

Vajas rész hozzávalói:
17,5 dkg puha vaj
10 dkg porcukor

A tejet a cukrokkal tedd fel forrni. Mielőtt felforr, add hozzá az 2,5 dkg vajat, folyamatos keverés mellett add hozzá a grízt is, majd közepes lángon, folytonosan kevergetve főzd sűrűre a krémalapot.

Ha elkészült, folpackkal letakarva hűtsd ki a kész krémalapot, majd habosítsd ki a 17,5 dkg vajat a 10 dkg porcukorral, és legvégül keverd hozzá a kihűlt krémalapot több adagban.


Összeállítás:
A leszélezett lapokat töltsd meg a krémmel, úgy, hogy az első és második lap közé kerüljön a krém fele, a második lapot kend le sárgabaracklekvárral, tedd rá a harmadik lapot, simítsd rá a maradék krémet, és zárd le a negyedik lappal.

Tedd be az összeállított sütit a hűtőbe, közben készíts rá csoki bevonatot.

Az elkészült csoki mázzal vond be a sütemény tetejét, majd tedd vissza a hűtőbe egy éjszakára. Tálalás előtt szeleteld fel és kínáld a vendégeknek.


Csoki bevonat készítése:

Hozzávalók:
1 dkg kakaópor
5 dkg vaj, vagy margarin
4 dkg kristálycukor
2 dkg étcsokoládé
0,5 dl tej

A hozzávalókat tedd egy üveg edénybe, majd mikrohullámú sütőben melegítsd addig, míg el nem kezd forrni. De semmiképp se forrald!
Ekkor vedd ki a csokoládémázat, és folytonos kevergetés mellett hűtsd ki, annyira, hogy még éppen folyékony maradjon.

Kívánom, hogy sikerüljön! Fogyaszd egészséggel!
Cukormázas ölelés neked!
- Meli❤ -