RECEPT


🍴 Hozzávalók 16 db-hoz:
25 dkg finomliszt
2 tojás sárgája
4 dkg porcukor
1,25 dl langyos tej
1,5 dkg friss élesztő
5 dkg puha vaj, vagy margarin
1 g só

1 egész tojás a kenéshez


👐 Előkészítés:
A hozzávalók kimérése
Liszt, porcukor átszitálása
Tojás mosása, feltörése, szétválasztása
Vaj puhítása
Tepsi bélelése
Élesztő felfuttatása a tejben, 1 teáskanál porcukorral
Sütő előmelegítése formázás után, 200°C-ra


🧁 Elkészítés:
A lisztet, sót keverd el, add hozzá a tojást, az élesztős tejet, a maradék porcukrot, és állítsd össze a tésztát. Ha összeállt, gyúrd bele a puha vajat is.
Meleg helyen, letakarva keleszd 40 percig.

Kelesztés után gyúrd át a tésztát, formázd cipóvá, majd egy konyharuhával letakarva pihentesd még 20 percet.
Addig készítsd el a tölteléket.


Töltelék készítése:

Hozzávalók:
25 dkg darált mák
10 dkg porcukor
0,5 dl tej
1 reszelt citromhéj
2 tojásfehérje

A mákot keverd el a porcukorral, majd add hozzá a citromhéjat.
Forrald fel a tejet, öntsd rá és keverd el benne. Ez után habosítsd ki a tojásfehérjét, majd keverd a mákhoz.


Befejezés:
A tésztát nyújtsd ki fél cm vastag, kör alakra.
Kend meg a mák töltelékkel, majd vágd fel 16 egyenlő részre. Fontos! Először a kenés, utána a felosztás!
Tekerd őket fel, majd helyezd a sütőpapírral bélelt tepsire, és keleszd 20 percet, addig melegítsd elő a sütőt.

Kelesztés után kend le a kifliket tojással, és 200°C-on, majd 180 °C-on, süsd kétütemű sütéssel először 10, majd 25 percig, amíg a teteje szép arany barna lesz.
Sütés után szedd hűtőrácsra, hagyd kihűlni, majd porcukorral hintve tálald.

Kívánom, hogy sikerüljön! Fogyaszd egészséggel!
Cukormázas ölelés neked!
- Meli❤ -