RECEPT


🍴 Hozzávalók:
2,5 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő
3 dkg kristálycukor
50 dkg finomliszt
1/2 dkg só
3 csomag, azaz 24 g vaníliás cukor
9 dkg puha vaj vagy margarin

Kenéshez:
2 tojás sárgája
30 ml tej


👐 Előkészítés:

A hozzávalók kimérése
Liszt, sütőpor, porcukor átszitálása
Vaj puhítása

Langyosítsd meg a tejet a cukorral.
Keverd el benne az élesztőt, majd hagyd pihenni.
Mikor már habosodik a teteje, vagyis el kezd futni az élesztő, akkor keverheted a többi hozzávalóhoz.


Töltelék 2 db kalácsba:
50 dkg darált mák
20 dkg porcukor
1 dl tej
1 savanykás alma reszelve
1 reszelt citromhéj
2 tojásfehérje

Töltelék készítése:
A mákot keverd el a porcukorral, majd add hozzá a citromhéjat és az almát.
Forrald fel a tejet, majd öntsd rá és keverd el benne.
Ez után habosítsd ki a tojásfehérjét, majd keverd a mákhoz.


🧁 Elkészítés:
A lisztet, sót keverd el, add hozzá az élesztős tejet, majd állítsd össze a tésztát. Legvégül gyúrd hozzá az puha vajat.
Jól dagaszd ki, hogy szép sima tésztát kapj. Meleg helyen letakarva egy órát keleszd.

Pihentetés után oszd a tésztát 2 egyforma darabra, és lisztezett nyújtódeszkán nyújtsd ki fél cm vastag téglalappá.

A máktölteléket felezd meg, és simítsd a tésztára, majd hajtsd be a tészta két szélét. Kend le ezeket a tojással és tekerd fel nem túl szorosan a tésztát.

Ez után helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, szurkáld meg a tetejét 3-4 cm távolságban, majd takard le és pihentesd 20 percig.
Addig készítsd el ugyanígy a másik adag tésztát is és pihentesd azt is.

Pihentetés alatt melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra.

Pihentetés után kend le a tejjel elkevert tojás sárgával, majd told a sütőbe és két ütemben süsd meg a kalácsokat.
10 percig magas hőmérsékleten, majd 30 perc alatt 180 °C-on süsd szép pirosra őket.

Kívánom, hogy sikerüljön! Fogyaszd egészséggel!
Cukormázas ölelés neked!
- Meli❤ -